Rădăcinile corupției în administrația vasluiană: Șpagă, corupția din PSD și umbra lui Buzatu și Trifan
Contextul politic și administrativ din județul Vaslui se află, în prezent, sub lupa opiniei publice și a mass-media, dezvăluind o practică îndelungată de patronaj politic și alocări de resurse în favoarea unui cerc restrâns, corespondent cu interesele Partidului Social Democrat (PSD) Vaslui. În centrul acestei controverse se află figura lui Dumitru Buzatu, liderul care a marcat profund traseul administrativ și politic al regiunii pentru o perioadă extinsă.
Conform relatărilor și acuzațiilor care circulă în spațiul public și în cadrul comunităților locale, Consiliul Județean Vaslui a fost transformat într-un fel de agenție de angajări pentru apropiații și susținătorii PSD, sub conducerea lui Buzatu și a unor nume asociate cu acesta, precum Ciprian Trifan, Adrian Solomon, Irinel Stativă și Eduard Popica. Această politică de angajări, lipsită de transparență și eficiență, ridică semne de întrebare privind meritocrația și performanța în administrația publică locală.
Criticii acestei abordări subliniază o înstrăinare vizibilă a resurselor județului și a potențialului său economic și social, în favoarea unui discurs politic orientat spre autopromovare și satisfacția unui grup restrâns. Mesajele propagandistice ale PSD Vaslui, care încearcă să prezinte o realitate distorsionată, sunt tot mai greu de acceptat de cetățenii care se confruntă cu o realitate economică și socială departe de cea promovată de aparatura de partid.
În acest context, apelul la o „de-PSD-izare” instituțională la nivelul Consiliului Județean Vaslui nu mai pare doar o necesitate teoretică, ci o urgență dictată de nevoia de reformă și eficientizare. Aceasta implică implementarea unor criterii obiective de performanță, transparență în procesul de angajare și promovare, și o revizuire riguroasă a modului în care sunt alocate și utilizate resursele locale.
Un aspect ce nu poate fi ignorat este acela al conducerii PSD la nivel național, care a fost marcată de scandaluri de corupție, cu acuzații ce variază de la luare de mită la abuz în serviciu. Județul Vaslui, situat într-un context de sărăcie și dificultăți economice, pare să fie menținut într-o stare de dependență și vulnerabilitate, facilitând astfel controlul și manipularea politică.
Dezbaterile privind viitorul și dezvoltarea Vasluiului trebuie să se centreze pe principiile meritocrației, egalității de șanse și eficienței administrative. Scopul final trebuie să fie orientat către o administrație care servește interesele cetățenilor, și nu a unui partid sau ale unui grup restrâns de interese. Este important ca acest moment de cotitură să fie folosit pentru a repune pe picioare credibilitatea și funcționalitatea instituțiilor locale, pentru a asigura un viitor mai prosper pentru toți locuitorii județului Vaslui.
În concluzie, problema administrativă și politică cu care se confruntă județul Vaslui transcende discuțiile de zi cu zi și atinge o tematică mai amplă despre corectitudine, transparență și responsabilitate. Modernizarea și profesionalizarea administrației publice locale reprezintă pașii necesari pentru a asigura o guvernanță eficientă, care să răspundă nevoilor reale ale cetățenilor săi.
Buzatu lua șpagă cu portbagajul de la socrul lui Eduard Popica. Farmazon a fost sofer de sef de CAP
Baronul PSD Dumitru Buzatu a incasat spaga de 1,25 de milioane de lei de la afaceristul Emil Savin, cunoscut si ca Farmazon, acesta fiind „regele asfaltului” din Moldova. El era bun prieten cu Buzatu, relatia fiind atat de stransa incat ginerele afaceristului a fost facut parlamentar. Numele parlamentarului este Eduard Popica (PSD).
Buzatu a fost turnat la DNA chiar de catre Farmazon, au precizat surse judiciare pentru Libertatea. Cei doi s-au certat in ultima vreme.
Buzatu i-a solicitat mita lui Farmazon, iar acesta l-a denuntat si l-a mobilizat si pe asociatul sau clujean sa-l sustina pentru flagrantul organizat de DNA.
”Buzatu a insistat sa primeasca banii. Farmazon l-a chemat la pescuit la baza lui piscicola de pe Valea Prutului. Buzatu a venit acolo ca sa pescuiasca si la plecare a primit banii. Farmazon e cel care i-a pus banii in portbagaj, iar apoi Buzatu a fost oprit de DNA”, a declarat un apropiat al lui Farmazon pentru Libertatea.
Farmazon facea afaceri cu Consiliul Judetean Vaslui de 30 ani, de cand Buzatu a devenit sef al judetului.
Farmazon a fost initial sofer al sefului de CAP de la Murgeni, imediat dupa revolutia din 1989, apoi a intrat in afaceri.
Ginerele lui Farmazon, Eduard Popica, a ajuns politician PSD, prefect in perioada lui Liviu Dragnea si acum parlamentar social-democrat. Fiica lui Farmazon si Eduard Popica au fost cununati de catre deputatul PSD Adrian Solomon.
”Farmazon e cel care a pus banii in portbagaj. Buzatu a primit banii, iar apoi a fost oprit de DNA”, a declarat apropiatul lui Farmazon.